Budapest ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻  Budapest  ☻

Honlap-menü

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Belépés


Budapest II. kerülete címere
Budapest II. kerülete címere
Közigazgatás
VárosrészekAdyliget
Budakeszierdő (egy része)
Budaliget
Csatárka
Erzsébetliget
Erzsébettelek
Felhévíz
Gercse
Hársakalja
Hárshegy
Hűvösvölgy
Kővár
Kurucles
Lipótmező
Máriaremete
Nyék
Országút
Pálvölgy
Pasarét
Pesthidegkút-Ófalu
Petneházyrét
Remetekertváros
Rézmál
Rózsadomb
Szemlőhegy
Széphalom
Szépilona
Szépvölgy
Törökvész
Újlak (egy része)
Vérhalom
Víziváros (egy része)
Zöldmál
[1]
Irányítószám1021 – 1029
Polgármesterdr. Láng Zsolt (Fidesz)
Népesség
Teljes népesség88 187 fő (2003) +/-
Rangsorban7.
Népsűrűség2463 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület36,34 km²


Budapest II. kerülete a Budai oldalon található. Területe: 36,34 km²,

ebből belterület 22,64 km², külterület: 13,70 km².
Fekvése

Buda északi részén terül el, északon és északkeleten a III. kerület, keleten a Duna folyam, azáltal a XIII. kerület és az V. kerület, délen az I. kerület és a XII. kerület határolja, míg nyugaton szomszédai BudakesziNagykovácsi és Remeteszőlős, északnyugaton pedigSolymár. A II. kerület hegyes-dombos területen fekszik, egyedülálló módon közel a belvároshoz, így könnyen az ország egyik legelőkelőbb lakóövezetévé nőtte ki magát. Itt található többek között a RózsadombPasarétTörökvészVérhalom vagy Kurucles. A kerület két jól elkülöníthető részből áll. Az északi (II/A) és a déli rész között a Hűvösvölgyképez szűk átjárót. A Budai Tájvédelmi Körzet jelentős hányadát foglalja el, ahol szigorúan védett erdők, hegyek, növények találhatóak. Számos jelentős hegycsúcs található a kerületben, mint a Nagy-Hárs-hegy (454 m), Vihar-hegy (453 m), Felső-Kecske-hegy (443 m) vagy a Látó-hegy (376 m) például. A kerület ütőeréül a Szilágyi Erzsébet fasor - Hűvösvölgyi út - Hidegkúti út útvonal, a Budakeszi út, illetve a Margit körútBem rakpart, Árpád fejedelem útja szolgál. A forgalmasabb utcák közé tartozik a Törökvész út, Bimbó út, Kapy út, Felső Zöldmáli út, Szépvölgyi út, Fillér utca, Pasaréti út, Pusztaszeri út, Gábor Áron utca, Kuruclesi út, Máriaremetei út, Nagykovácsi út, Ördögárok út. Tömegközlekedéssel a kerület minden pontja könnyen elérhető. A legnagyobb csomópontok a Széll Kálmán tér, ahol a 2-es metró és a 4-es, valamint a 6-os villamos is elérhető, illetve a II/A kerületet kiszolgáló hűvösvölgyi busz-, és villamosvégállomás. A kerület legfontosabb közlekedési eszköze a 61-es villamos Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között.


Vásárlási és szórakozási lehetőségek 

A kerületben számos bevásárló és szórakoztató központ található (Budagyöngye, Rózsakert, Rózsadomb Center, Stop Shop, Széphalom). Közülük is kiemelkedik a Széll Kálmán tér közelében lévő Mammut1-Mammut2 komplexum, ami Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja. Szinte minden világmárka megtalálható a kerületben és számos étterem, kávézó, sportközpont, mozi. A Rózsadomb lábánál, a Széll Kálmán térhez közel található a Millenáris Park, ami Budapesten egyedülálló kulturális-kiállító-szórakoztató központ számos csarnokkal és egy hatalmas parkkal.Egészségügy 

A kerületben nincs nagy kórház, lakói jellemzően a XII. kerület közeli intézményeit látogatják, azonban nem feledkezhetünk meg a nemrégiben bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről. A kerületben működik a Pesthidegkúti Rendelőintézet, Ferenc Kórház, Budagyöngye Kórház, Budai Gyermekkórház, ORFI Klinika és számos magánklinika, kiemelkedőek az előkelő szájsebészeti és plasztikai sebészeti intézmények. 2010. március 26-a óta működik Pesthidegkúton az Országos Mentőszolgálat mentőállomása.

Oktatás 

A kerületben 11 általános iskola, 2 zeneiskola, 10 óvoda és 6 gimnázium [3] működik állami finanszírozással. A speciális lakossági igények miatt jellemzően magasabb a magán és nemzetközi iskolák aránya. Itt székel a világhírű oxfordi egyetem budapesti kihelyezett intézménye, az International Business School (IBS-B).

Kerületi média 


Nevezetességek

Gül Baba Türbéje


Öntödei Múzeum ( Bem József u. 20 )


Millenáris park


Lukács Fürdő ( Frankel Leo u 25-29 )


Mammut Bevásárló központ ( Lövőház utca 2-6 )
II.Kerület Honlapja

            

Keresés

Naptár
«  Augusztus 2021  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala

  • Copyright MyCorp © 2021 Honlapszerkesztő - uCoz